– Det var makarna Jerkfors som kontaktade oss för några år sedan, säger Michael Hjälmeby, projektledare på Willa Nordic i Göteborg. De hade denna fantastiska mark och ville göra något av den. Terrängen var minst sagt en stor utmaning. Ett norskt företag hade ritat hus på pålar till området men det visade sig bli svårt och mycket kostsamt att uppföra. Jag talade med arkitekt Stefan Rupert som genast tände på utmaningen att skapa ett unikt område på den dramatiska marken, säger Michael. Stefan skissade fram ett förslag som makarna Jerkfors blev förtjusta i. Området är vackert och speciellt och kommunen var till en början negativt inställd till planerna. Willa Nordic hjälpte makarna Jerkfors i kontakten med kommunen och tillslut ledde ett politiskt beslut till att Jerkfors fick bygglov för sina spännande bostäder på bergsknallen. Området består av sex hus, alla med strålande utsikt. Två är byggda i solfjädersform för att ta in så mycket som möjligt av utsikten. Stora takterrasser och imponerande glasparti gör att de boende får njuta maximalt av det spektakulära läget.
Arkitektens utmaning
– När Michael kom med projektet så tyckte jag att det var en kul utmaning. Tomterna har en höjdskillnad på 30 meter. Utmaningen är att förena kundens önskemål med detaljplanen och de ekonomiska ramarna, förklarar Stefan.
Stefans idé var att jobba med hus i form av kuber som placerades ut i landskapet tillsammans med de två mer solfjäderformade husen.
Stefan ritade husen så att alla skulle få maximalt med utsikt. Det är viktigt att ta in trädgården och omgivningarna när man ritar ett hus. Helheten blir det som skapar ett bra resultat.
Stefan ritade husen så att alla skulle få maximalt med utsikt.
– Det är viktigt att ta in trädgården och omgivningarna när man ritar ett hus. Helheten blir det som skapar ett bra resultat. Jag jobbar mycket med ljuset och genomsikten när jag ritar hus. Jag jobbar helst med moderna hus då man är mer fri att göra bättre lösningar för familjen som ska bo i huset. Det är viktigt att man tänker på vad man ser när man står i olika delar av huset och hur ljuset faller in under dagens gång. Vad möts man av när man öppnar en dörr?
Genomsikt och rundgång
På Parkhöjden ger de stora panoramafönstren ett vackert ljus.
– I något hus valde jag även att placera fönster i
innerväggar för att få ut så mycket som möjligt av ljuset och utsikten. Jag använde även takfönster i vissa fall, vilka ger ett fantastiskt ljus mitt inne i ett hus, förklarar Stefan. Min filosofi handlar mycket om genomsikt och rundgång. Man ska kunna se genom ett hus och ha möjlighet att röra sig runt i olika rum eller om det så bara är runt en köksö. Detta med siktvägar och rundgång gör att huset upplevs större och att man lättare kan röra sig mellan olika delar av huset.