Årets hus från Willa Nordic

Nu är röstningen avslutat och Årets hus 2018 är utsett. Huset kommer från Willa Nordic, Nordens främsta leverantör av unika boendemiljöer.Högt upp på en smått otillgänglig klippa utanför Stockholm ligger detta unika hus med ett läge som bäst kan liknas vid ett örnnäste. Platsen har både den långa utsikten mot skärgården genom fjärden och den mer närliggande och detaljerade utsikten mot en mindre vik med småbåtshamn och bebyggelse.

För att på bästa sätt få in denna vackra panoramautsikt och skapa exakt det boende kunden ville ha, gjordes en mycket grundlig undersökning hur den generösa detaljplanen skulle kunna utnyttjas både i höjd och byggnadsyta. Målbilden var att få till ett insynsskyddat boende i ett plan där livet levs kring en pool med uteplatser och utsikt i centrum. Lite som att bo i en stor lägenhet. Med tanke på tomtens topografi var detta inte så lätt som det först kan låta…

Ett mycket bra grundkoncept för huset fanns redan från start genom beställaren, som studerat detta noga. Lägg därtill ett stort intresse för fotografi och arkitektur, så förstår ni att jag som arkitekt fick en flygande start och de bästa förutsättningarna för ett lyckat resultat på detta utmanande projekt.

En av arkitekt Patrik Windisch skisser.

Som koncept lyfts huset upp på en sockel, och formar sig kring två innergårdar. Först, efter att ha passerat en trädgårdsport, möts man av en mindre entréinnergård med ett vackert magnoliaträd i mitten. I denna första sekvens får man förutom det lilla uterummet dessutom en första skymt av den stora uteplatsen, poolen och utsikten genom ett helt uppglasat allrum. En första teaser.

Efter att sedan gått in genom entrédörren försvinner detta för ett tag och man kommer in i en drygt 30 meter lång huskropp. Här blir riktningen mot vardagsrummets stora fönsterpartier och ljus i slutet tydlig och man går vidare i denna serie av rumssekvenser.

Efter att ha passerat tre sovrum samt en toalett med dusch på ena sidan, och med bibehållen innergårds- och allrumskontakt på andra sidan kommer man till slut fram till sällskapsytorna. Där finns kök, matplats, vardagsrum och den stora innergården med infinitypoolen i centrum. Man är framme.

Huset ligger med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp.

Två skjutpartier vid köket öppnar upp en 4,8 gånger 2,7 meter stor öppning i fasaden, där ute och inne på sommaren blir en enhet. Köksön blir här en naturlig samlingspunkt som ytterligare knyter samman de båda delarna.

Väl ute på den stora innergården tar poolen och utsikten över uppmärksamheten helt. Här har vi trollat bort upplevelsen av räcken genomen terrassering i tre gradänger med ett glasräcke längst ner. På detta sätt skapas inte bara mer sittplatser, utan man får verkligen känslan av att poolen fortsätter rakt ut i landskapet.

För att ytterligare förstärka upplevelsen av en obruten kontakt mellan pool och himmel, har en del av altanen sänkts ner vid fotändan av poolen. Likt en sittbrunn på en båt. Här sitter man dessutom skyddat från vind med tre husväggar runt sig.

Vid sidan av det centralt placerade allrummet som har fin kontakt med de båda uteplatserna, hittar vi masterbedroom, dressingroom och ett eget bad. Sovrummet har kontakt med poolsidan genom skjutpartier i glas, medan bad och badkar har en stor glasruta mot den helt insynsskyddade och privata entrén till innergården.

Vinnare av Årets hus blev Alexanders och Jennifers unika boende på en klippa vid havet. Här gratuleras vinnarna av Willa Nordics VD Klas Fridsäll, längst till vänster och projektledare Sofia Olofsson, längst till höger.

Exteriört tydliggörs de båda delarna sockel och hus genom kulör och att huskroppen i vardagsrumsdelen hänger ut några meter från sockeln som visuellt ska ge känslan av att ha vuxit ur klippan den står på. Till detta arbetar vi med inslag av cederträ i fasad och undertak.

Text: Arkitekt Patrik Windisch
Foto: Peas and Understanding

Dela detta inlägg

Mer att utforska

Nyheter

Willa Nordic Åre

Nu slår Willa Nordic upp portarna i Åre. Tillsammans med Willa Nordics representant Henric Lagerquist ser vi med spänning fram

Nyheter

Attraktivt tillfälle i Höllviken

Nu ges möjlighet att bygga ditt drömhus och samtidigt förvärva tomt i attraktiva Höllviken med möjlig inflytt våren 2025. Fastigheten

Vill du bygga hus med Willa Nordic?

Kontaktformulär

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig.

VILL DU BYGGA HUS MED WILLA NORDIC?

Läs vårt nya magasin digitalt!

Som en del i vårt miljöarbete vill vi ge dig som är intresserad av att bygga hus med Willa Nordic möjlighet att läsa vårt nya magasin digitalt. Fyll i dina uppgifter i formuläret så får du tillgång till magasinet kostnadsfritt.
God läsning!

YRKE
Arkitekt SAR/MSA, Proffessor Chalmers
ÄGER
Semrén & Månsson Arkitekter Månsson Fastigheter med 260 anställda i Göteborg, Stockholm, Malmö, St Petersburg, Moskva och Szczecin (Polen)
PROJEKT
Allt från prisvinnande hotellet Clarion Post till exklusiva fjällstugor, experimentella student- bostäder på  KTH och exklusiva bostadsrätter vid Karlaplan
BOR
Göteborg, Glommen och Barcelona
FAMILJ
Fru, 3 döttrar
ÅLDER
66 år
AKTUELL MED
Färdigställande av Kv Kvarnliden i Varberg i egen regi med Månsson fastigheter. Ett digitaliserat hus med 85 hyresrätter för unga vuxna.

Tack för din beställning!

Vi kommer att skicka inspirationsmaterialet till dig inom kort. 

Sammarbete med arkitekter

ARKITEKTER SOM VILL SKAPA UNIKA HUS.
Vi söker även samarbete med arkitekter som ser det som en förmån att arbeta med krävande kunder och även ges möjlighet att erbjuda sina kunder en kvalitetssäkrad produktion av husen man ritar. 

Kontakta vår VD Klas Fridsäll för frågor och mer information.
Tel: 073-523 50 10
E-post: klas.fridsall@willanordic.se

Du kan även fylla i formuläret nedan.

Vill du bygga hus med willa Nordic?

Fyll i dina kontaktuppgifter för att få inspirationsmaterialet hemskickat helt
kostnadsfritt.

Tack för att ni tagit kontakt med oss.

Någon av våra säljrepresentanter, i er närhet, kommer att kontakta er. Ha en fortsatt bra dag!