Årets hus 2022

Willa Nordics VD Klas Fridsäll tillsammans med vinnaren av årets hus och Willa Nordics representant Mikael Hjälmeby

Familjen funderade på att flytta ifrån skärgårdshuset vid havet. Men i stället för att flytta valde de att riva och bygga nytt på platsen för det gamla huset. Resultatet är ett extravagant hus som har det lilla extra.

Paret hade bott på platsen i hela 20 år, då i ett klassiskt skärgårdshus som passade väl in i havsmiljön och som de trivdes väldigt bra i. Men då paret började bli något äldre så hade man trots det börjat funderat på att byta boende.

– Vi hade fått smak för att inreda, och kände samtidigt att huset inte skulle fungera när vi blev äldre. Vi funderade först på att göra om och renovera, men det visade sig bli ett väldigt stort och dyrt projekt, berättar paret.

I stället började man titta på lägenheter och tomter att bygga nytt hus på. De tittade även på möjligheten att sälja hela huset och flytta det.

– Tyvärr gick inte det då vägen var för smal för att man skulle kunna transportera det på ett säkert sätt, säger paret.

Sakta men säkert började en ny plan att få fäste – att riva det gamla huset och bygga ett nytt hus på tomten.

– Det var inget lätt val, utan ett beslut som kantades av många motstridiga känslor. Vi hade trivts väldigt bra i huset och hade många fina minnen därifrån. Samtidigt kände vi att det här bygget kanske skulle bli vårt sista stora projekt i livet och var något vi verkligen ville göra, berättar paret.

Sagt och gjort. Man började förbereda sig för rivning vilket också innebar att de sålde av det mesta som fanns ihuset – all inredning från badrum, kök osv.

– Det enda som stod kvar innan vi rev det var ett skal. Det var ganska känslosamt, säger paret.

Genomtänkt planlösning

En liten väg leder upp till husets garage som finns i husets källarplan. På samma plan finns också ett allrum, ett gym, ett teknikrum, wc och det bästa av allt – en hiss.

– Vi fick inte plats med en trappa, men däremot så gick det superbra att få in en hiss! Det betyder att vi enkelt kommer att kunna bo kvar i huset i framtiden också, berättar paret.

Hissen leder till det första våningsplanet där vi hittar ett lyxigt kök och vardagsrum i öppen planlösning. Här finns också master bedroom med walk-incloset och tillhörande badrum, ett uterum som vetter mot den vackra utsikten, ett gästrum med toalett och tvättstuga. Utanför breder en generös pool ut sig.

– Vi visste att vi inte ville ha så många rum, däremot var det viktigt för oss med stora och generösa rum med stort ljusinsläpp, berättar paret och lägger till:

– Däremot fick det inte bli kliniskt på något sätt, utan det skulle kännas mysigt. Jag hade tidigt en idé om färgskalan som skulle gå i sand, nougat och att det skulle finnas mycket träinslag.

Varma material

Paret visste tidigt att de ville ha ett svart hus, men för att få till ett varmare utseende på huset valde man att kombinera det svarta träet med IPE-trä, värmebehandlad ask, corten och sedumtak.

– Från vardagsrummet skullen vi egentligen tittat ut på ett svart papptak ovanpå garaget, vilket inte kändes så lockande. Att lägga sedumtak och sätta solceller kändes som ett klimatsmart alternativ som dessutom blev väldigt vackert, säger paret.

Interiört går de varma tonerna igen, med ekparkett i en varm nyans, stråtapeter och mycket naturmaterial.

– I vårt gamla hus hade vi mycket vitt, och här ville vi skapa något helt annorlunda. Vi ville ha en annan värme och få det att kännas mer levande. Om man ser till materialen överlag så är det trä, metall, sten och naturmaterial som återkommer igenom hela huset, säger paret.

Hur trivs ni i huset idag?

– Vi trivs jättebra! Något vi verkligen gillar är vårt sovrum, men också uterummet – det är där man helst sitter om det går! Men det bästa är så klart läget. Vi är glada att vi bodde kvar här ute och inte flyttade till stan!

Saknar ni ert gamla hus ibland?

– När jag får upp minnen på Facebook så blir jag nostalgisk. Vi hade 20 fantastiska år i det huset. Men vi hade bestämt oss för att göra vårt drömprojekt, och det ångrar jag inte!

Har ni något tips till andra som ska bygga nytt?

– Det viktigaste är att man är engagerad i bygget! Var på bygget varje dag om du kan, och var inte rädd för att ändra saker under byggprocessen. Välj naturnära material, för det är någonting som lever längre. Och så en sista grej – försök att vara vän med grannarna. Göra det bra för dem också, så blir allt enklare.

Fler bilder på huset

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Mer att utforska

Vill du bygga hus med Willa Nordic?

Kontaktformulär

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig.

VILL DU BYGGA HUS MED WILLA NORDIC?

Läs vårt nya magasin digitalt!

Som en del i vårt miljöarbete vill vi ge dig som är intresserad av att bygga hus med Willa Nordic möjlighet att läsa vårt nya magasin digitalt. Fyll i dina uppgifter i formuläret så får du tillgång till magasinet kostnadsfritt.
God läsning!

YRKE
Arkitekt SAR/MSA, Proffessor Chalmers
ÄGER
Semrén & Månsson Arkitekter Månsson Fastigheter med 260 anställda i Göteborg, Stockholm, Malmö, St Petersburg, Moskva och Szczecin (Polen)
PROJEKT
Allt från prisvinnande hotellet Clarion Post till exklusiva fjällstugor, experimentella student- bostäder på  KTH och exklusiva bostadsrätter vid Karlaplan
BOR
Göteborg, Glommen och Barcelona
FAMILJ
Fru, 3 döttrar
ÅLDER
66 år
AKTUELL MED
Färdigställande av Kv Kvarnliden i Varberg i egen regi med Månsson fastigheter. Ett digitaliserat hus med 85 hyresrätter för unga vuxna.

Tack för din beställning!

Vi kommer att skicka inspirationsmaterialet till dig inom kort. 

Sammarbete med arkitekter

ARKITEKTER SOM VILL SKAPA UNIKA HUS.
Vi söker även samarbete med arkitekter som ser det som en förmån att arbeta med krävande kunder och även ges möjlighet att erbjuda sina kunder en kvalitetssäkrad produktion av husen man ritar. 

Kontakta vår VD Klas Fridsäll för frågor och mer information.
Tel: 073-523 50 10
E-post: klas.fridsall@willanordic.se

Du kan även fylla i formuläret nedan.

Vill du bygga hus med willa Nordic?

Fyll i dina kontaktuppgifter för att få inspirationsmaterialet hemskickat helt kostnadsfritt.

Tack för att ni tagit kontakt med oss.

Någon av våra säljrepresentanter, i er närhet, kommer att kontakta er. Ha en fortsatt bra dag!